Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodský víkend 2018

Jezera Šumavy a Bavorského lesa

2.7. - 8.7.2018

Letos nás postihly zdravotní problémy a to jak v rodině, tak mezi psy, takže jsem z naší smečky nakonec zbyl sám...no a tak jsem si řekl, že ta jezera obejdu všechna.Vyrazil jsem tedy v pondělí ráno do Nové Pece za Lipenskou nádrží, odkud je nejlepší přístup k Plešnému jezeru. Vzal jsem to částečně "zahraničím" přes Trojmezí, Třístoličník a Hochstein, které už mě dlouho lákaly. Sice jsem tam nahoře pěkně "vysmahnul", neboť se na holém hřebenu není kam schovat před Sluncem, ale stálo to za to. Chladná voda z pramene v Jezerní stěně Plešného jezera pak byla velmi osvěžující...  

https://vick.rajce.idnes.cz/Plesne_jezero/

 

V úterý ráno jsem "vyběhl" na Pancíř, podívat se na východ Slunce. Pak následoval výlet k Prášilskému jezeru. Celkem pohodová procházka, až na stoupání na Poledník, pro který se rozhodlo několik ůčastníků. Večer jsem ještě s Alešem vyrazil na Špičák, na západ Slunce.

https://vick.rajce.idnes.cz/Prasilske_jezero/

 

 

Ve středu ráno jsem vylezl Křížovou cestou na Hladový kopec, nad penzionem, v němž jsem jsem bydlel, ke kapličce nedaleko hotelu Belveder. Výlet k jezeru Laka byl opět pohodový a nejkratší ze všech, takže mi zbyl čas na výstup na Velký Ostrý, s návštěvou vodopádu v Bílé strži, na zpáteční cestě.

https://vick.rajce.idnes.cz/JezeroLaka./

 

Ve čtvrtek jsem po ránu vyrazil k přírodnímu koupališti poblíž hotelu Engadin, nad kempem v Železné Rudě. První sváteční den jsme věnovali jezerům Velkého Javoru, nejvyšší hoře Šumavy a Bavorského lesa. Náročný výstup, který stojí za ten výhled shora, všichni zvládli ale na sestup se skupina rozdělila. Cestou k Velkému Javorskému jezeru nás zastihl asi půlhodinový déšť, s přídělem krupek, velikosti antiperlí v úvodu, který však nezkazil dobrou náladu,která účastníky neopustila ani po tomto zážitku. 

https://vick.rajce.idnes.cz/Javorska_jezera/

 

Druhý sváteční den jsme se přesunuli opět do Bavorska, kde jsme ve Spiegelau museli přestoupit na autobus, neboť do výchozího bodu k Roklanskému jezeru, bychom se auty nedostali. Bylo sychravo, ale cestou k jezeru nepršelo. Skupina se po svačině vydala zpět a já s Petrem jsme se rozhodli vystoupat, kolem Roklanské kaple, na vrchol Velkého Roklanu. Nad kaplí se však silně rozpršelo, vrchol pokryla mlha a   jeho doytí jsme tedy museli vzdát. Upalovali jsme nazpět a z páteční autobus stihli s ostatními.

https://vick.rajce.idnes.cz/Roklanske_jezero/

 

Na sobotu jsme zvolili odpočinkovou trasu z Modravy k Tříjezerní slati. Nádhernou část podél Roklanského potoka však účastníci doslova proběhli, že jsem,díky focení, s Věrkou a Petrem, zůstal ůplně vzadu a ostatní nám zmizeli z dohledu a dohnali jsme je až u Tříjezerní slati, kde seděli v přístřešku a slať už měli prohlédnutou. Dál jsme pokračovali víceméně pohromadě k Vychnicko - Tetovskému plavebnímu kanálu. Na rozc. Rokyta jsme se rozdělili na dvě skupiny a zpět do Modravy šla každá samostatně. Na odpoledne jsme přesunuli závěrečný oběd,neboť část účastníků chtěla v neděli ráno odjet a tak mi zbyla jen chvilka na Pustý Hrádek s výhledem na hrad Kašperk.

https://vick.rajce.idnes.cz/Modrava./

 

Na poslední den jsme nechali nejdostupnější a nejnavštěvovanější jezera na Špičáku. V pohodě jsme došli po rovině k Černému jezeru. Následoval strmý kamenitý výšlap na Rozvodí a pohodový kousek k rozhledně na Špičáku, který se snad za kopec nedá pvažovat. Pokochali jsme se výhledem a vydali se dolů k Čertovu jezeru, které jsme také z rozhledny viděli a po návratu do Špičáckého sedla  se rozjeli do svých domovů.

https://vick.rajce.idnes.cz/Cerne_a_Certovo_jezero/

 

Účastníci Chodského víkendu 2018

https://vick.rajce.idnes.cz/Ucastnici_Chodskeho_vikendu_2018/

 

Obrázky ostatních účastníků

https://kendysgroup.rajce.idnes.cz/Zelezna_Ruda_2018

https://princess163.rajce.idnes.cz/2018-7_Sumava/

https://alesmertl.rajce.idnes.cz/Sumava18/?utm_source=notification&utm_medium=email&utm_campaign=album-created

 

Co říci závěrem? Poznali jsme místa jednoho z nejkásnějších území našeho státu, včetně dvou zahraničních, kam by se účastníci letošního Chodského víkendu, nejspíš sami nevydali. Doufáme, že i přes jistou náročnost a délku setkání se celá akce všem líbila a zanechala poze pozitivní následky, v podobě zážitků a vzpomínek.

Za smečku z Hájenska

                                           Pepa