Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodský víkend 2017

Chodský víkend 2017 - expedice Ydykseb

Nebudu hodnotit osmý Chodský víkend, to už udělali jeho účastníci,než jsme se rozjeli zpět do svých domovů. Chtěl bych se ale s těmi, kteří tam nebyli, podělit o zajímavou doprovodnou akci, kterou jsem připravil pro výstup na Lysou horu. Aby neznalý čtenář správně pochopil následující text, je třeba si nejdříve přečíst na internetu nějaký odkaz o Ivančeně např. tento: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan%C4%8Dena

Kámen pro Ivančenu

Když jsem zjistil, co je to za místo, kterým budeme procházet, dostal jsem nápad, že by nebylo od věci, také přispět svou "trochou do mlýna". Požadavkem byl kámen dostatečně veliký, nápadný, s plochou pro nerezovou cedulku. Tím pravým se stal železitý křemenec o váze 7,5 kg z lokality mezi Jílovištěm a Všenorami, na který jsem připevnil pamětní štítek. Záměrem bylo jeho umístění do mohyly Ivančena na úbočí Lysé hory (ve výšce 925 m.n.m.) a uctění památky pěti členů ostravského Junáka,popravených za odbojovou činnost gestapem na konci války. Zároveň to byl kámen pamětní, aby každý, kdo si přečte nápis na štítku, věděl, že existuje nějaký Chodský pes, respektive přátelé Chodského psa, kteří tudy prošli a tradičním způsobem uctili památku válečných obětí. Měl jsem obavy, jak se účastníci výstupu na Lysou horu budou na ten nápad tvářit a byl jsem mile překvapen, s jakým nadšením ho přijali, cestou (5 km) se všichni vystřídali a div se o kámen nepřetahovali..."Kdo ho má!? Teď ho ponesu já!" Nahoře, na pietním místě s osobitou atmosférou, jsme ho pak uložili do jedné z kaskád u nově vznikající mohyly. Tímto ještě jednou děkuji všem zúčastněným za to,že se s mým záměrem ztotožnili a tím sami sobě, i všem dohromady, připravili nevšední zážitek.

Jestli tudy někdy půjdete na "Lysou", můžete se pokusit ten náš kámen najít, nebo přinést svůj, třeba jen malý kamínek a přiložit ho do kaskád, nebo na mohylu, tak, jak to dělají lidé z celého světa přes 70 let...tak, jak jsme to udělali i my.

 

p7040049.jpg

Tento 7,5 kg vážící krasavec byl přinesen z lokality na úbočí vrchu Kámen na katastru obce Jíloviště, přivezen téměř 400 km do Malenovic - Satiny a odtud vynesen účastníky osmého Chodského víkendu 5 km do kopce na úbočí Lysé hory, kde byl uložen do kaskády u mohyly Ivančena.   

http://vick.rajce.idnes.cz/Kemp_ve_Frenstate_p.R/

http://vick.rajce.idnes.cz/Lysa_hora_-_4.7.2017/

http://vick.rajce.idnes.cz/Stramberk_-_5.7.2017/

http://vick.rajce.idnes.cz/Roznov_pod_Radhostem_-_6.7.2017/

http://vick.rajce.idnes.cz/Pustevny%2C_Radhost_-_7.7.2017/

http://vick.rajce.idnes.cz/Hukvaldy_-_8.7.2017/                                                                    

http://princess163.rajce.idnes.cz/2017-07_Beskydy/

http://cacouni.rajce.idnes.cz/Chodsky_vikend_-_Beskydy_2017/